výstava válečný rok 1941_00

Velmi zajímavá (a povedená) venkovní výstava Válečný rok 1941, kterou připravil Vojenský historický ústav. Na 22 velkoformátových panelech se seznámíte s činností československých vojáků, zpravodajců, odbojářů a jejich pomocníků, kteří bojovali na všech frontách na všech pěti kontinentech.

Válečný rok 1941 byl opravdu zlomovým rokem. 22.července 1941 napadl Hitler Sovětský svaz (operace Barbarosa). Na konci roku (7.prosince 1941) došlo k japonskému útoku na americkou základnu v Pearl Harbor. Dva měsíce před zahájením války Hitlera proti SSSR, vyslala Československá exilová armáda v Británii do Prahy parašutisty (operace Antropoid), kteří v okupované vlasti provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha (27. května). Československá exilová vláda v Londýně té době jednala s polskou exilovou vládou o možnosti vytvoření československo-polské federace. (tuto snahu o úzkou politickou a vojenskou spolupráci Čechoslováků a Poláků, behem války zhatil Stalin).

Výstava ukazuje známé i méně známé fotografie a fakta. Jako například internaci československých vojáků v sovětském gulagu, boje československých vojáků mimo Evropu a řadu přehledně uspořádaných informací k domácímu odboji v roce 1941.

Výstava je v Praze 6 v Dejvicích před budovou generálního štábu české armády stojí za to. Pro ty z vás, kteří se nemůžete do Prahy vypravit, alespoň fotografie panelů z výstavy.

 

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika